„Ceea ce nu ne omoara ne face mai puternici“, spunea Friedrich Nietzsche.
Am dreptate?
– Inainte sa-ti marturisesc la ce solutii am ajuns, privitor la o viata echilibrata si implinita, a fost nevoie sa traversez inca patru luni „de foc”, in care m-am bucurat de putine oaze de liniste!
Pentru ca, acei oameni minunati pe care i-am intalnit si care m-au emotionat cel mai profund – cei care imprastie in jurul lor o aura a intelepciunii si bunatatii – sunt oamenii care au suferit mult in viata si au evoluat personal, in acelasi timp. Au experimentat multe suisuri si coborisuri, „au trecut prin desert“, cum precizeaza unul din mentorii mei si totusi, greutatile nu i-au inrait, ci i-au facut mai frumosi si mai puternici.
Acesti oameni iubesc cu ardoare, daruiesc din toata inima si ofera caldura sufleteasca. Cum? Cum e oare posibil?
Bob Marley spune, pe buna dreptate, “Nu-ti dai seama cat de puternic esti, pana cand singura ta solutie e sa fii puternic.”
In felul asta, gandindu-te la ei, poti sa-ti regasesti increderea pe care, adesea, o pierzi in vremurile de cumpana, perioade care apar si reapar, umbrind parca frumusetea momentelor senine si linistite! Poate nu stim sa apreciem pe deplin momentele de bucurie, poate nu stim sa le captam energia si sa o purtam cu noi, atunci cand greutatile apar… Pentru ca ele apar, mereu, mereu.
Chiar si in situatia in care ma repet, reformulez lectia asta de viata: “Oamenii minunati pe care i-am intalnit, m-au invatat ca provocarile te pun in fata unor alegeri: lasi acea situatie sa te defineasca, lasi acea situatie sa te distruga sau privesti intamplarea ca pe o alta provocare, necesar sa fie infruntata, pentru ca astfel, tot raul sa se transforme in bine?”
“Opreste-te! Atata tre’ sa faci, sa te opresti. Sa te opresti si sa privesti iara firul de iarba, sa vezi floarea, sa-i simti parfumul, sa te închini la sfantul Soare si sa-I multumesti ca ti-a mai dat o noua zi. Sa asculti fosnetul frunzelor, ciripitul pasarilor si acolo, acolo, in linistea aceea, in linistea aceea multa, acolo sa te găsesti tu, pe tine, din nou. Si vei deveni ce-ai fost candva iara.”
ne îndeamnă, cu smerenie, părintele Arsenie Boca!
Iar prin programul sau de mentorat spiritual, cunoscutul autor american al cartilor “Conversatii cu Dumnezeu”, Neale Donald Walsch, ne arata
“…ca viaţa iti ofera, in fiecare clipa, o extraordinara ocazie de a contempla si de
a trai experienţa Celui Care Esti Cu Adevarat.
Observa-te, in decursul acestei zile! Doar observa-te, pur si simplu!
Scruteaza ceea ce faci, in fiecare clipa … precum si motivul subiacent.
Întreaba-te, in toiul activitatilor: „Oare ce legatura au toate acestea, cu adevaratul scop pentru care m-am nascut? Acestea sunt experientele de viata, pentru care am strabatut cale lunga, pana pe Pamant?”
Daca raspunsul este un Da rasunator, nu te opri! În schimb, daca raspunsul e Nu, întreaba-te: „Pentru numele lui Dumnezeu, ce fac eu aici?” Priveşte bine aceste cuvinte si analizeaza-le ca atare, ad literam. Pentru-numele-lui-Dumnezeu-ce-fac-eu-aici? În ce activitati sunt implicat, zi de zi, si ce legătură au toate acestea, cu sufletul meu? E doar o intrebare … doar o intrebare …”
Si apoi, dupa confirmarea pe care ne-o dam,
ca sufletul e pe calea cea buna, adica creste, evolueaza,
e necesar “sa cizelam” si “sculptura templului sufletesc si anume, corpul”
„Trupul nostru este inteligent. El stie cum sa ne mentina sanatosi o buna bucata de vreme, chiar si in conditii ostile…
Noi insine insa putem si stim ce sa facem cu trupul, mintea si sufletul nostru? Toata stiinta actuala nu egaleaza inteligenta unei singure celule din corpul uman!
Imagineaza-ti cum ar fi sa traiesti asumat si informat corect despre mentinerea sanatatii si starii tale de bine (fizic, psiho-emotional, comportamental si antreprenorial), intr-un mediu care poate valoriza potentialul tau ca partener intr-o echipa puternica si valoroasa.”
subliniaza aceeasi prietena deosebita, a mea, care este Adina Cirjan, terapeut biofeedback.
In consecinta, pe data de 16 ianuarie 2015, am fost intens implicata in organizarea unui eveniment de exceptie – prin tematica abordata si notorietatea vorbitorilor – al doilea, din ciclul Life Care la Resita Caras-Severin, #Conversatii de seara…. https://www.facebook.com/events/652430238200002/?ref=94
Gratuit, pe parcursul a doua ore, participantii au aflat despre
1. ESTETICA – cea mai buna terapie anti-depresie. Tema sustinuta de Dr. Dalia Draghici, medic specialist Estetica Medicala la Ultrafeminin Clinica Estetica Medicala Resita.
2. FRUMUSETE – prin sport, nutritie si atitudine. Tema sustinuta de Ion Corlan – instructor culturism la Memory Gym Resita.
3. CURAJUL DE A FI – conditia frumusetii autentice. Tema sustinuta de Adina Cirjan – terapeut holistic, biofeedback la Music & Health.
4. SANATATE PROSPERA si IMPLINIRE la orice varsta – Tema sustinuta de Olentina Tarnau, manager si antreprenor.
Toate astea, pentru ca “Corpul este templul fiintei noastre, puntea de legatura cu realitatea. El merita din plin, grija, recunostinta si respectul nostru” mentioneaza acelasi terapeut biofeedback, Adina Cirjan.
,,Sănătatea holistică pentru mine înseamnă
curgere şi împletire armonioasă a gândirii, simţirii şi voinţei personale în spiritul iubirii de sine, de oameni şi de Dumnezeu’’
mai scrie în prezentarile sale,
de formator biofeedback, doamna Adina Cîrjan
Asa ca, te invit sa invatam despre echilibrul SANATOS al vietii traite in armonie constienta, in articolul de acum, dragul meu prieten virtual!
Aceste ultime luni, in care, dupa cum iti spuneam, “am trecut si prin desert”, m-au ajutat sa inteleg ca dragostea de sine, fara sa aiba drept fundament o sanatate corespunzatoare, isi pierde puterea implinitoare, ce-ti pune in valoare adevaratul potential.
Uite ce invatatura extrage prietena mea de pe Facebook, dupa trecerea anului 2014:
Cea mai valoroasă lectie pentru mine a fost că SĂNĂTATEA este bunul nostru cel mai de pret, în lipsa ei totul este fără valoare. Îti doresc un AN NOU cu multă, multă SĂNĂTATE pentru tine si pentru toti cei dragi tie! Restul, sigur, le vom rezolva, cu bine, pe parcurs! |
Imi doresc sa continui exemplificarea asta elocventa, bazandu-ma pe cateva sfaturi extrase din cartea “Cancerul boala incurabila?” de ing. Petre Anca, unul dintre discipolii renumitului terapeut Valeriu Popa, scriere ce se adreseaza tuturor acelora care simt nevoia unui semnal de alarma cu privire la armonizarea vietii lor, sub toate aspectele.
-
“Boala este o manifestare determinata de degradarea sub limita de toleranta a fizicului sau psihicului”, sustinea Valeriu Popa
Inginerul Valeriu POPA a devenit celebru prin metodele si terapiile neinvazive pe care le propunea bolnavilor care, pierzand orice speranta de vindecare, il cautau în parcul 23 August, din Bucuresti, unde se plimba aproape zilnic. Printre cei care ii poarta o nemasurata recunostinta inginerului Valeriu POPA se afla si fostul sau pacient, Petre ANCA, vindecat de un cancer pulmonar incepand din anul 1991.
Asa ca, in acest moment, asisti la nasterea “MANIFESTULUI SANATATII”, pe care te invit sa-l constientizezi:
“1. Totul, absolut totul, porneste de la modul tau de gandire, de la felul cum te raportezi ca individ, la credinta in Creator, apoi la colectivitate, la partenerul de viata, la rude si la prieteni, in general, la toata viata aceasta haotica si trepidanta.
2. Te sfatuiesc sa ai, in permanenta, puterea de a alege un comportament amabil, cordial, sociabil, deschis si toti cei din jurul tau iti vor raspunde la fel.
3. Fii arhitectul propriei tale personalitati, ia singur decizii si nu permite nimanui sa intervina, gandind in locul tau. Esti ceea ce gandesti.
4. Fii optimist. Lasa subconstientul sa lucreze pentru tine, ofera-i teme de lucru frumoase, constructive, pentru ca altfel panica, zbuciumul si disperarea vor fi rezultatul vesnicei tale neincrederi, a grijilor si starilor de anxietate. Gandurile pe care le mentii aproape obsedant, lasa urme adanci in subconstientul tau. Asa cum il hranesti, asa va da roade.
5. Educa-ti gandurile, sentimentele, renunta la pasiuni inferioare si distructive, la manie, gelozie, frica, griji, fara sa te dai batut niciodata. Fii vesel, optimist, energic, entuziast. Cultiva-ti calitati care iti mentin sanatatea si iti aduc frumusete si fericire in suflet.
6. Razi cat poti, fiindca rasul este cel mai bun medicament pentru odihna, inclusiv a inimii, digestie si in general, pentru buna dispozitie. Timpul in care se rade nu este un timp pierdut, e unul “investit cu folos”. Zilnic e necesar sa beneficiezi de adevarate… “cascade de ras”. 🙂
Incepand cu reglarea circulatiei cerebrale, rasul activeaza toate functiile organice, creeaza buna dispozitie si amplifica pofta de viata.
7. Incredinteaza toate gandurile, sentimentele si actiunile lui Dumnezeu! Roaga-l sa te inspire, sa te dirijeze si ai incredere “fara sambure de indoiala” in El si vei deveni cu mult mai relaxat, echilibrat, senin, binevoitor, tolerant, fericit. (…) Fericirea nu depinde de situatia materiala, sociala sau “dotarea” intelectuala, ci este o componenta a eului tau interior, a starii tale launtrice. Ceea ce este afara, nu e cazul sa iti tulbure interiorul. Nu permite sa ti se “demoleze” edificiul arhitectural interior, hraneste-te spiritual si detaseaza-te material. Repet: tot ceea ce se intampla, sunt efecte ale starii mentale in care te afli.
8. Boala corpului este, inainte de orice, o boala a mentalului, care se oglindeste fidel in sufletul tau.
9. Medicamentele de orice fel actioneaza asupra trupului (uneori cu efecte nedorite) si nicidecum asupra sufletului.
10. Orice actiune de curatare sau purificare la nivel fizic, genereaza la randul sau o purificare la nivel mental si vital.
11. Menajeaza-ti mereu sistemul nervos, apara-l de epuizare si oboseala.
12. Evita anturajul celor care incearca sa te domine, sa te “striveasca” prin asa-zisa lor personalitate, care te considera mic, neinsemnat, inferior. Pleaca din preajma celor care reactioneaza violent, impulsiv sau incearca sa se “descotoroseasca de tine”, ca urmare a unor intrebari incomode pe care le pui si care, nefiind pregatiti sa raspunda, considera ca le stirbesti autoritatea si personalitatea.
13. Cauta anturajul celor care stiu sa te aprecieze, a celor care sunt de “talia” ta, care stiu sa asculte, sa te incurajeze, sa iti aprecieze valoarea si cu care te armonizezi energetic. (N-ai uitat? “In jur, totul e energie” era si vorba lui Albert Einstein)
14. Spera intotdeauna ca te vei vindeca si ca esti pe jumatate vindecat, altfel, daca ai pierdut speranta, ai pierdut si….. viata.
15. Este mai bine sa previi boala, decat sa o inlaturi atunci cand a fost instalata.
16. Alege intotdeauna o alimentatie sanatoasa, la care produsele nu au luat contact cu elemente chimice. Niciun remediu natural nu are contraindicatii.
17. Crede cu tarie ca te vei vindeca si ca cineva, acolo sus, te iubeste si te-a dotat cu un organism care poate sa se ajute singur.
18. Gandeste mereu ca nu exista boala care sa nu aiba leac, ca totu-i posibil.
19. Ajuta-i mereu pe cei aflati in suferinta in jurul tau si vei fi, la randul tau, ajutat la momentul potrivit.
20. Fa intotdeauna numai ce iti place si iti aduce satisfactie, bucurie, implinire.
21. Accepta-te asa cum te-a lasat Dumnezeu si nu face pe nimeni responsabil de fizicul, esecul sau norocul tau.
22. Invata din experienta ta si vei progresa.
23. Respira in permanenta corect si – pe cat posibil – aer curat.
24. Evita, cu incrancenare, toate produsele de placere: tutun, alcool, zahar, sare, imbracaminte din fibre sintetice, etc.
25. Muzica, rasul si umorul sunt medicamente miraculoase care iti imbratiseaza sufletul.
26. Fii ahtiat dupa toate sursele de producere a ionilor negativi, care sunt un balsam pentru sanatate. Cauta spatiile verzi.Plimba-te prin/dupa ploaie, pe faleza, la mare, cand se sparg valurile, ori in zona caderilor de apa sau cascadelor. Fa dusuri zilnice ca si zilnice bai de soare”.
27. Renunta la frica si permite iubirii sa-i ia locul.
28. Fii autentic. Asuma-ti 100% responsabilitatea pentru propria ta viata, fara sa o traiesti in functie de asteptarile celorlalti!
Inchei sfaturile, cu gandul ca nimic in viata nu-i de netrecut, cata vreme ne pastram mintea deschisa, atitudinea optimista si increderea in trupul si complexitatea umana, toate impreuna nefiind altceva decat o manifestare atotcuprinzatoare a IUBIRII.
Iti multumesc pentru ca-mi esti alaturi si te rog sa raspandim “razele” dragostei si sanatatii, in asa fel, incat sa atinga cat mai multa lume. Pentru asta ai la dispozitie butoanele din josul paginii.
Iar pentru faptul ca ma ajuti „SA SARBATORESC VIATA“, uite… un dar cu vestitorii primaverii si ai renasterii naturii!
Claudia, cu prietenie
si cu o convingere acerba ca… “totul isi are rostul pe lumea asta”.
Bibliografie: “Cancerul boala incurabila?”, ing. Petre Anca, Editura Dharana, 2001.
Un articol superb! Mai frumos, mai sensibil si mai util pentru cititor nici ca se putea concepe! De fiecare data ma minunez de ce poate sa creeze Claudia Dia in articolele sale! Un mod de adresare calduros, ce tine seama de nevoia cititorului, documentat, inaltator! Felicitari, Claudia! Mi-ai bucurat sufletul azi si nu numai azi!
Daca sanatate nu e… nimic nu e!
….iti multumesc pentru ca-mi dai ocazia sa comunic, din nou, cu tine! Chiar daca, conform proverbului "ochii care nu se vad, se uita" si oamenii cu care n-ai contact atat de des isi pierd din influenta, ma gandesc ca n-ai uitat despre "Ghidul de incredere", pe care l-ai primit la abonarea pe http://www.fiiomintreg.ro si la provocarea pe care tu, cu de la tine putere, ti-ai lansat-o: CONFIRMAREA INCREDERII IN TINE! "Putin peste patru luni au trecut, de cand am publicat ultimul articol. Au fost luni de o intensitate aparte, in care am experimentat si chiar "am trait fiecare zi, ca si cand ar fi fost ultima". Un exceptional psiholog roman, Pera Novacovici – cu care avem bucuria de a fi contemporani – obisnuieste sa spuna: "Fericirea inseamna sa tinzi catre perfectiune, stiind ca n-o s-o atingi niciodata. E important sa savurezi drumul spre destinatie. Un mare maestru Judo, care a atins maximul gradelor in disciplina sa, a cerut sa fie inmormantat cu centura alba, de incepator, pentru a arata discipolilor care este atitudinea cu care trebuie sa incepem fiecare noua zi: cu mintea deschisa si curioasa, stiind ca mai sunt atat de multe de invatat, oricat de sus am ajuns" Pana la urma, viata e o aventura. Experientele si amintirile sunt ceea ce separa vietile exceptionale de cele mediocre. Eu sunt de aceeasi parere, prietena draga: Concentreaza-te mai mult pe creatie, decat pe consum, valorifica experiente in detrimentul lucrurilor materiale. Si apoi, persoanele cu care iti petreci cea mai mare parte din timp contribuie enorm la formarea ta ca persoana. Intreaba-te! Te provoaca aceste persoane sa fii tu insuti mai buna? Reprezinta un exemplu pentru tine? Daca petreci timp alaturi de persoane care au standarde inalte, sansele ca tu sa fii la fel cresc semnificativ. Vei adopta si tu filozofia lor de viata si perspectivele inalte. Iti multumesc, cu toata pretuirea, pentru experientele pe care mi-a fost dat sa le impartasesc cu tine si-ti sunt recunoscatoare, pentru ca ma provoci!
Pai…. sanatate nu e? Atunci, nici speologie… NU E!
Elena Barbu-Dittrich, ma recomanda si in acest fel: "Un articol de o sensibilitate deosebita! Un adevarat balsam pentru sufletul cititorului dornic de a intelege viata, cu bune si mai putin bune! Bucurati-va de informatiile bine structurate si documentate ce au la baza o vasta bibliografie si o experienta de viata la fel de bogata, de multe ori greu de inteles de un om obisnuit, traita zilnic la maxim, de autoarea Claudia Dia!" Multumesc mult si sunt profund recunoscatoare, prieten de exceptie!