Ai ascultat vreodata cu inima?

Category: AutodescoperireViziune Comments: 7 comentariu

„Norocul nu este altceva decat momentul in care

starea de deschidere interioara si ocazia se intalnesc fata in fata…” 

scrie, memorabil, Deepak Chopra

Unul din momentele vietii in care am verificat ce inseamna “norocul” de a deveni speolog,

a fost anul 1981, care a marcat, pentru mine,

inceputul coaching-ului (constientizare responsabilizare descoperirea potentialului propriu si a resurselor personale) practicat, inedit, prin speologie, adica

prin imbinare de deschidere interioara ocazie auto-observare (introspectie) cunoasterea limitelor si impingerea lor la extremitatea maxima.

  • Asa cum ti-am povestit in articolul fiiomintreg.ro/intre-mister-si-simplitate-absoluta/, “imediat dupa parasutism (in 1981), a inceput si experienta mea de speolog amator, care, dincolo de relatia inceputa cu mine, a completat relatia mea cu ceilalti.”

Foarte important de mentionat, e si faptul ca aceasta experienta se datoreaza primului meu mentor in “ale speologiei”, unchiul, Günther Karban, fratele mamei, care a infiintat, acum 52 de ani, in 1961,  Cercul de Speologi Amatori “Exploratorii”, din Resita, numit astazi “Asociatia Speologica Exploratorii”

KG

  • Uite cum isi motiveaza el pasiunea, in manuscrisul de memorii “Amintiri din viata unui speolog”, dupa ce isi citeaza propriul mentor:

„Irezistibila chemare a necunoscutului, indemnul neastamparat al cunoasterii adevarului asupra fenomenelor naturii, dorul de aventura, setea de neprevazut si imboldul curiozitatii sunt inradacinate in structura spiritului omenesc inca din cele mai indepartate timpuri ale dezvoltarii sale.”

( Dan Coman in „Farmecul adancurilor”)

Cine a patruns vreodata intr-o pestera, cu peretii umezi si fara formatiuni, cu podeaua plina de argila alunecoasa si bolovani aruncati unul peste altul, in care iti pierzi usor echilibrul, nu va mai avea dorinta sa viziteze o alta pestera. Dar cel care patrunde intr-o pestera bogat concretionata si mai are fericirea de a intra pe o galerie sau un put in care nu a mai fost pana atunci nici o fiinta omeneasca, asa zisa „galerie virgina“, va trai o senzatie deosebita, ce il va face sa revina mereu in aceasta lume plina de surprize si desfatare sufleteasca.

Aceasta senzatie este produsa de… „microbul pesterilor“,  de care va ramane „infectat“ pentru tot restul vietii sale.

Tolosu-687x1024

Si eu m-am infectat cu acest microb, intr-o primavara frumoasa a anului 1953 ….“microb“ pe care il port si acum in mine, dupa mai bine de sase decenii de viata….”

(Günther Karban in “Amintiri din viata unui speolog”)

  • Iar dupa 32 de ani, sunt si eu in masura sa-ti dezvalui principiul simplu, care m-a ajutat sa fac primii pasi in speologie (dupa ce am luptat sa-mi conving parintii ca functioneaza):

Practicarea parasutismului m-a invatat sa stiu sa ma folosesc de corpul meu, ca sa-mi pot controla mintea si emotiile. In alta ordine de idei,  daca stii sa te folosesti de mintea si emotiile tale, poti sa iti controlezi corpul.

Acum, ca sa exemplific in ce mod sa inveti sa te folosesti de mintea si emotiile tale,

reamintesc citatul de la inceput, a lui Deepak Chopra.

Chopra este considerat a fi una din personalitatile marcante ale secolului XX. Autor a peste 25 de carti, Deepak Chopra s-a dedicat cercetarii medicinii holistice si vindecarii prin metode naturiste si ayurvedice, dar si studierii anumitor aspecte ale spiritualitatii.

In conceptia “poetului-profet al medicinii contemporane”, cele

sapte legi de natura spirituala care pot atrage asupra ta binele, implinirea, prosperitatea si succesul,

(si-ti modeleaza mintea si emotiile) sunt descrise in cartea

Cele sapte legi spirituale ale succesului

 

Autorul este de parere ca succesul, implinirea si prosperitatea in viata se pot atinge pe cale spirituala. Raportandu-ne existenta si viata la aceste legi, putem ajunge sa ne descoperim pe noi insine, sa evoluam in directia in care ne dorim, sa ne atingem telurile.

Azi, din locul “radacinilor mele”, Banatul Montan, pleaca catre tine o scurta prezentare a celor sapte legi spirituale asa cum apar ele definite si explicate in cartea mentionata mai sus:

Legea 1:  LEGEA POTENTIALITATII PURE (LEGEA UNITATII)

„In stare esentiala, noi suntem constiinta pura.

Constiinta pura este esenta noastra spirituala.

Universul nu iti refuza nimic. Totul este posibil.

Totul devine posibil in momentul in care stii ce-i ceri,

in momentul in care stii ce-ti ceri. Poti fi liber, implinit.

Actiunile tale pot deveni manifestari a ceea ce iti doresti.

 In momentul in care ajungi  sa te cunosti cu adevarat si

afli care sunt dorintele tale,

vei reusi sa te conectezi la acea forta care guverneaza Universul.

In momentul in care intelegi ca eul tau este creator si ca detine potentialitatea, vei reusi sa atingi ceea ce iti doresti.

Interiorul iti releva ce trebuie sa faci in exterior.

In momentul in care inveti sa iti adresezi intrebarile potrivite, vei primi si raspunsurile potrivite. Nu ar trebui sa te miri.

Cele mai eficiente solutii, idei si rezolvari sunt cele din interior.

Important e sa descoperi

In momentul in care ajungi sa te descoperi pe tine,

te vei conecta la univers  si la resursele universului.

Atunci mintea trebuie sa fie deschisa pentru a primi ceea ce universul are si poate sa ii ofere.

Putem aplica aceasta lege, spune Deepak Chopra, prin rugaciune, prin meditatie, prin conectarea la natura, prin introspectie. Evita sa judeci si foloseste-te de tacere. Cunoasterea de sine poate începe cu privitul unui copac in floare…

 

Legea 2:  LEGEA DARUIRII (LEGEA CONSACRARII)

”Corpul nostru se afla intr-un schimb constant cu corpul universului; mintea noastra interactioneaza dinamic cu mintea cosmosului;

 energia noastra este o expresie a energiei cosmice.”

Universul functionează

prin intermediul interactiunilor dinamice.

Intentia este cea care produce crestere si favorizeaza schimburile dinamice.

Daruirea sincera genereaza primire sincera.

Daruirea voluntara atrage energia pozitiva. Lucrurile curg catre tine ca un rezultat al acestui schimb. Indiferent de forma, ceea ce este cu adevarat valoros in univers si merita sa fie daruit si primit se multiplica.

Pentru a primi, trebuie sa daruiesti la randul tau. In momentul in care esti dispus sa daruiesti ceea ce doresti sa primesti, in mod firesc vei primi.

In momentul in care

daruiesti mai mult decat primesti,

dinamica universului va actiona in beneficiul tau si te va recompensa intr-un mod fabulos.

Daca primesti ceva valoros, daruieste la randul tau ceva valoros.

Daca vrei sa ai parte de afectiune, imparte afectiune la randul tau. Darul dat sau primit poate sa insemne un  zambet, o floare, un compliment in care  crezi sincer, un gand pozitiv…

Este un inceput pentru a pune in aplicare legea daruirii…

 

Legea 3: LEGEA KARMEI (LEGEA CAUZEI SI A EFECTULUI)

”Indiferent daca suntem de acord sau nu, tot ceea ce ni se intampla in acest moment este rezultatul unei alegeri facute in trecut.”

 

  •     Ceea ce semeni este ceea ce culegi.  Orice actiune produce o reactie, orice actiune are anumite consecinte. Daca faci bine, binele se va revarsa la un moment dat in viata ta. Daca faci rau, mai devreme sau mai tarziu, raul se va intoarce asupra ta.

Fiecare actiune produce reverberatii. Viitorul tau este construit de actiunile pe care le faci in prezent.  Chiar in acest moment, viitorul tau se contureaza prin ceea ce faci.
Daca vrei un viitor mai bun, pentru a crea viata pe care ti-o doresti, incepe chiar din acest moment sa  actionezi.

Actioneaza POZITIV. Daca vrei ca actiunile tale sa aiba rezultatul scontat, nu opta pentru actiuni care ii lezeaza si ranesc pe ceilalti.

Alege actiuni care aduc fericire si succes celor din jur.

Ai intotdeauna de  partea ta  alegerile. Accepta responsabilitatea alegerilor si a actiunilor tale.

Alegerile constiente pot deschide drumuri nebanuite…

Legea 4:  LEGEA MINIMULUI EFORT (LEGEA NON-REZISTENTEI)

”Iarba nu se straduieste sa creasca, ea creste pur si simplu.

 Pestii nu invata sa inoate, inoata pur si simplu. Florile nu fac eforturi ca sa infloreasca; infloresc pur si simplu. Aceasta este natura lor inerenta. Natura merge intotdeauna in sensul efortului minim.”

 

In univers nu guverneaza intotdeauna aceleasi legi ca si in societate. Societatea ne invata ca trebuie sa muncim din greu

pentru ceea ce vrem, sa ne zbatem, sa luptam cu toate fortele noastre.

Universul ne arata ca decizia potrivita este cea luata firesc, fara eforturi, fara lupte interioare, in consonanta cu interiorul tau, cu natura exterioara si cu tot ceea ce se afla in jurul tau, ascultandu-ti intuitia.

Nu trebuie sa te lupti crancen cu viata. Nu i te opune. Lasa-te dus de ea.

Cu cat te lupti mai mult, cu atat mai mult vei da gres.

Este suficient sa ramai conectat la tine insuti si la actiunile tale, iar ceea ce iti doresti se va realiza fara efort.

Ca sa aplici in viata de zi cu zi Legea Minimului Efort:

– invata SA ACCEPTI
– invata SA ITI ASUMI RESPONSABILITATEA pentru ceea ce ti se intampla
In momentul in care esti sigur ca un anumit lucru este cel mai potrivit pentru tine si il simti ca atare, mai mult ca sigur ca acel lucru este cel mai potrivit pentru tine. Vei realiza acel lucru fara stradanii si sacrificii. Realizarea lui nu ti se va mai parea o corvoada. Va avea loc firesc, natural. In armonie si iubire…

Legea 5: LEGEA INTENTIEI SI A DORINTEI

”Energia si informatia exista pretutindeni in natura. De fapt,

 la nivelul campului cuantic nu exista nimic altceva decat energie si informatie. Iar acest camp cuantic

este influentat de intentie si de dorinta.”

Dorintele se pot  concretiza  atata timp cat  crezi in potentialitatea lor.  Dorintele devin cu adevarat puternice in  momentul in care in spatele lor se afla intentii puternice. In functie de intentia indreptata asupra unui obiect care se afla in atentia noastra, se vor contura si premisele temporale ale realizarii dorintei noastre.

Daca inveti sa valorifici puterea intentiei, poti crea orice din ceea ce iti doresti. Tu ocupa-te de ceea ce este cu adevarat important, iar universul se va ocupa de detalii.

Traseaza-ti clar dorintele. Lanseaza-le in campul potentialitatii pure. Fii convins ca vor da rezultate concrete. Fii convins ca universul va gasi o metoda (chiar daca nu este metoda pe care ti-ai dori-o) de a-ti indeplini acea dorinta.

Daca actionezi astfel incat intentia sa devina posibilitate, universul incepe deja sa lucreze pentru tine.

A nu se uita ca inainte de a-ti pune o dorinta, trebuie sa consacri lui Dumnezeu fructele acestei actiuni (ca sa nu te incarci karmic) si sa o emiti doar daca e in acord cu Principiile Divine. DORINTA este cea care te va inlantui.

Actionand neconsacrat va trebui sa platesti un anumit pret.

Legea 6: LEGEA DETASARII

”In momentul in care renuntam

la atasamentul fata de rezultate, combinand intentia focalizata cu detasarea de fructele ei,

vom obtine cu siguranta ceea ce ne dorim”.

Detasarea nu inseamna a te baza pe sansa pura sau a rataci in viata fara obiective sau teluri anume. Detasarea nu inseamna lipsa de implicare. Nu inseamna a renunta sa-ti mai doresti. Detasarea inseamna sa renunti la a fi atasat de ceea ce iti doresti.

Detasarea inseamna sa existi fara zbatere, traind in pace cu tine si cu ceilalti, in convingerea ca CINEVA se ingrijeste de binele tau si se asigura ca, mai devreme sau mai tarziu, vei avea acel ceva.

Detasarea creeaza premisele evolutiei. Poti actiona si lucra mai eficient atunci cand esti detasat.

Nu trebuie sa te ingrijoreze ceea ce ti se intampla sau ti se va intampla.  Nu intotdeauna poti controla  ceea ce ti se intampla. Traieste, dezvolta-te si ceea ce este menit sa se intample se va intampla.

Fa ce depinde de tine! Daca vrei sa obtii ceva, renunta sa mai fii atasat fata de acel ceva. Ai incredere ca vei obtine cel mai bun rezultat. Fii convins ca ai, sau ca vei avea ceea ce iti doresti. Aceasta lege a detasarii ne invata sa avem incredere in Univers, in puterea legilor sale, in capacitatea sa de a ne arata drumul in viata.

 

Legea 7: LEGEA DHARMEI (LEGEA MENIRII IN VIATA)

Orice om are un talent unic si o maniera unica de a-l exprima. Exista ceva ce putem face

mai bine decat oricine altcineva din intreaga lume.”

    Toate lucrurile au un scop. Totul in viata are o menire. Existenta fiecaruia dintre noi este legata de un scop anume. Menirea noastra ca fiinte umane este pur spirituala. Trupul este doar o manifestare fizica a spiritului. Ne aflam pe acest pamant pentru a ne descoperi spiritual, pentru a ne identifica identitatea launtrica.

Fiecare dintre noi are datoria de a darui putin din el celorlalti. Fiecare dintre noi are un dar unic de daruit celorlalti, un talent pe care trebuie sa-l impartaseasca, un lucru pe care il realizeaza mai bine decat oricine altcineva. Nu putem fi impliniti cu ceea ce suntem decat in momentul in care ne manifestam talentul, daruindu-l astfel si celorlalti. Nu putem fi in armonie si fericiti cu ceea ce suntem, decat in momentul in care putem darui din ceea ce ne-a fost daruit in mod special.

In viziunea lui Chopra, menirea noastra in viata are in vedere urmatoarele aspecte:

– am venit in aceasta viata pentru a ne afla Adevaratul Eu

– am venit in aceasta viata pentru a ne descoperi si a ne exprima talentele

– am venit in aceasta viata pentru a servi umanitatii, pentru a ne implini menirea  fata de ceilalti.

 

Nu suntem pur si simplu niste seminte purtate de vant, chiar daca

”Orice samanta contine in ea

promisiunea a o suta de paduri”

TOTUL ARE UN SCOP!

P.S. Pentru ca m-am „intins” deja prea mult si e aproape miezul noptii, vreau

SA MA TIN DE PROMISIUNE SI SA-TI TRIMIT PARTEA ASTA DE ARTICOL!

Te rog! Astept intrebarile pe e-mail si feedback-ul, pe site, la comentarii!

Claudia!

… pe sfarsit de saptamana!

7 comments to Ai ascultat vreodata cu inima?

  • George Ene  says:

    Minunat text! Scris cu inima, din inimă. Felicitări! Claudia, te declar Îngerul meu. Îți sărut ochii tăi frumoși, care văd atât de corect realitățile vieții, fruntea, sub care gândești atât de profund despre ele și mâinile tale, atât de harnice și pricepute, care pun în pagini magistrale, această Învățătură, al cărei autor ești chiar Tu, Minunată Fată, atât de inteligentă și generoasă. Cu admirație, respect și prietenie, al Tău mult prea plecat prieten, încântat de ceea ce ai scris și mi-ai trimis, George Ene

    • admin  says:

      George!

      Sunt coplesita!

      Si NU E MERITUL MEU! Prin mine se manifesta „ARMONIA UNIVERSALA” si „BUCURIA DE A TRAI”!
      Reprezint, cu modestie, doar „UNEALTA” prin care ajung la voi, experientele mele de viata
      si ceea ce am invatat din ele!

      Claudia,
      cu toata reciprocitatea in
      consideratia exprimata
      .

  • Dia Claudia  says:

    George!

    Sunt coplesita!

    Si NU E MERITUL MEU! Prin mine se manifesta “ARMONIA UNIVERSALA” si “BUCURIA DE A TRAI”!
    Reprezint, cu modestie, doar “UNEALTA”
    prin care ajung la voi, experientele mele de viata
    si ceea ce am invatat din ele!

    Claudia,
    cu toata reciprocitatea in
    consideratia exprimata.

    – See more at: http://www.fiiomintreg.ro/ai-ascultat-vreodata-cu-inima/

  • Dia Claudia  says:

    Un motto, dupa care ma ghidez – a lui FRANKLIN DELANO ROOSEVELT – este: "OAMENII NU SUNT PRIZONIERII SORTII, CI DOAR AI PROPRIEI MINTI"

  • Gheorg Bankar  says:

    Imi pare bine ca ai gasit taria si curajul de a "calca" pe urmele pasiunii unchiului tau Karban,descoperiind astfel si frumusetile inegalabile ale lumii subterane, atat de putin cunoscuta de …oameni!

  • Iucu Marius Horia  says:

    "Fiecare dintre noi are datoria de a darui putin din el celorlalti. Fiecare dintre noi are un dar unic de daruit celorlalti, un talent pe care trebuie sa-l impartaseasca, un lucru pe care il realizeaza mai bine decat oricine altcineva. Nu putem fi impliniti cu ceea ce suntem decat in momentul in care ne manifestam talentul, daruindu-l astfel si celorlalti. Nu putem fi in armonie si fericiti cu ceea ce suntem, decat in momentul in care putem darui din ceea ce ne-a fost daruit in mod special.

    In viziunea lui Chopra, menirea noastra in viata are in vedere urmatoarele aspecte:

    – am venit in aceasta viata pentru a ne afla Adevaratul Eu

    – am venit in aceasta viata pentru a ne descoperi si a ne exprima talentele

    – am venit in aceasta viata pentru a servi umanitatii, pentru a ne implini menirea fata de ceilalti."
    – See more at: http://www.fiiomintreg.ro/ai-ascultat-vreodata-cu-inima/

  • Iucu Marius Horia  says:

    “Norocul nu este altceva decat momentul in care

    starea de deschidere interioara si ocazia se intalnesc fata in fata…”

    scrie, memorabil, Deepak Chopra

    "Unul din momentele vietii in care am verificat ce inseamna “norocul” de a deveni speolog,

    a fost anul 1981, care a marcat, pentru mine,

    inceputul coaching-ului (constientizare + responsabilizare + descoperirea potentialului propriu si a resurselor personale) practicat, inedit, prin speologie, adica

    prin imbinare de deschidere interioara + ocazie + auto-observare (introspectie) + cunoasterea limitelor si impingerea lor la extremitatea maxima." marturiseste Claudia Dia in http://www.fiiomintreg.ro

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.